Pécel város hivatalos honlapja. Az oldal tartalma feltöltés alatt.

16.6 C° Pécel 2024. március 28. csütörtök
Cseuz Laszlo 01
2020 július 28.

80 nap alatt 9000 kilométer


Hazaérkezett Cseuz László 9 ezer kilométeres túrájáról.

Cseuz Laszlo 02

Mint ismeretes, a kerékpáros az olimpiára készült, de annak elmaradása nem tántorította el sport teljesítményének végrehajtásától, belföldön találta meg a lehetőséget arra, hogy célját,– 90 nap alatt 9000 kilométert kerékpározni – véghez vigye.

Az első 4 hétben csillagtúrázott, minden este visszatért Pécelre, majd, ahogyan a járványügyi helyzet engedte, távolabbra merészkedett. A Balaton többszöri megkerülése után bejárta Somogy megyét, Tolna megyét, Csongrád-Csanád megyét és Bács-Kiskun megye nagy részét. Sok településen megfordult, némelyiken életében először. Bár városnézésre nem volt ideje, azért az feltűnt neki, hogy a kis falvak központjai milyen szépek, rendezettek. Útja során szerencsére nem érte őt nagyobb baj, pedig kerékpárút hiányában sokszor kényszerült autóúton haladni. Azt mondja, kellemesen csalódott a kamionosokban, mert vigyáztak rá, mindig kellő távolságban kerülték őt. Azt feltételezhetnénk, hogy belföldön biztonságosabb túrázni, mint ismeretlen helyeken, főleg nyelvtudás nélkül. Meglepő módon László nem így gondolja.

Ezt a túrát nehezebben éltem meg, mint az eddigi olimpiai távok teljesítését. Nem azért, mert öregebb lettem, nem fizikálisan volt nehezebb, inkább mentálisan. Ennek az az oka, hogy itt sokszor kellett ugyanazon az útvonalon haladnom, minden reggel ki kellett kalkulálnom, milyen messzire mehetek el aznap, mert este vissza kellett érnem a szálláshelyre. Míg, ha külföldön tekerek, csak előre haladok, mindig új tájakat látok, jó érzés, hogy minden nap közelebb jutok a célhoz. Az érdekesebb, és nagyobb kihívást jelent.

Rá jellemző módon, általában többet tekert, mint napi 100 kilométer, így a tervezettnél hamarabb, 80 nap alatt meglett a kitűzött táv. Július 19-én gördült be a Kossuth térre, ahol jó páran összegyűltek fogadására. Az önkormányzat nevében Horváth Tibor polgármester köszöntötte a 76 éves örökifjú sportolót.

L.Á.