Pécel város hivatalos honlapja. Az oldal tartalma feltöltés alatt.

4.8 C° Pécel 2024. április 20. szombat
Joga
2020 október 19.

A jóga frissen tartja a testet és a lelket!


A mai feszültségekkel teli világunkban mindenkinek szüksége van egy kis megállásra, befelé figyelésre, testi gyakorlásra. A mozgás fontosságáról beszélgettünk Révész Zsuzsanna gerincjóga oktatóval, aki évek óta tart foglalkozást a művelődési házban.

– Miként jött az életébe a jóga szeretete?

– Jó pár évvel ezelőtt a barátnőm elhívott jógázni, gondolkodtam rajta, hogy elmenjek-e, de végül úgy döntöttem, hogy elmegyek. Immár tizenöt éve jógázom, illetőleg három éve oktatok is. 2017-ben végeztem a Mandala Jógastúdióban, és a sikeres vizsga után 2017 októbere óta tartok órát Pécelen.

– A saját életében milyen változásokat hozott a jóga?

– A családom mellett a sport teljesíti ki az életemet, így igyekszem minél több időt szentelni mindkettőnek. A jóga mellett pár évvel ezelőtt pedig már a futásban is kipróbáltam magamat. Amellett, hogy a testem átalakult, nyugodtabb és megfontoltabb lettem. Úgy érzem, engem a sport tett igazán pécelivé, és nem utolsó sorban boldoggá. Ezt az élményt szeretném átadni a jóga oktatáson keresztül, na meg persze az egészséges élethez elengedhetetlen mozgáskultúrát is!

– Mi a különbség a sima jóga és a gerincjóga között?

– Leginkább úgy fogalmaznám meg, hogy a gyakorlatokban rejlik a legtöbb különbség. A gerincjóga a tradicionális Hatha jóga technikái és a modern mozgásterápiák ötvözésével jött létre. Egy olyan mozgásrendszer, melynek célja a fizikai és idegrendszeri egészség helyreállítása.

– Kiknek ajánlaná ezt a foglalkozást?

– Valójában bárkinek ajánlanám a gerincjógát, tizennyolc éves kortól járnak hozzám, de az idősebb korosztályból is sokan örömmel választják ezt a mozgásformát.

Fontos, hogy harmóniába kerüljön a test és a lélek, az ember és a környezete. A folyamatos fejlődés a boldogságunkhoz és mindennapi egyensúlyunkhoz pozitívan járul hozzá, amit rendszeres gyakorlással érünk el.

Segít megtalálni a mindennapi lelki egyensúlyt, erősíti a testtartást, önbizalmat ad, javítja a testtudatot, a keringést, vitalizál, és megtanít a helyes légzés elsajátítására.

– Hogyan épül fel a gerincjóga foglalkozás?

– Egy foglalkozás másfél óráig tart, amely több részből áll. Légző gyakorlatokkal kezdünk, majd ezt követik az álló, térdelőtámaszos, erőnléti, ülő gyakorlatok, majd a levezetés jön, amit a relaxáció követ.

– Milyen eszközökre lehet szükség az órán?

– Szükség van egy polifoamra és egy takaróra, amit én biztosítok.

– Mikor és hol vannak a foglalkozások?

– Minden héten kedden 18.00-19.30 óráig a Szemere Pál Művelődési Házban. (Pécel, Isaszegi út 3.)

CS.K.