Pécel város hivatalos honlapja. Az oldal tartalma feltöltés alatt.

6.5 C° Pécel 2024. április 25. csütörtök
Tuzgyujtas
2020 december 09.

Avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó rendelkezések


2021. január 01-jét követően jelentősen megváltoznak az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó rendelkezések

A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdés b) pontja ad lehetőséget a települési önkormányzat képviselő-testületének a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes sajátos, valamint az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok rendelettel történő megállapítása.

Felhívom a figyelmet, hogy a fenti törvényi rendelkezés 2021. január 1-jét követően hatályát veszti, így abban az esetben is szigorúan tilos lesz az avar és kerti hulladék szabadtéri égetése, ha az önkormányzat jelenleg rendelkezik erre vonatkozó helyi rendelettel.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet (a továbbiakban: OTSZ) 225. §- a értelmében: „Ha jogszabály másként nem rendelkezik, a lábon álló növényzet, tarló, növénytermesztéssel összefüggésben és a belterületi, valamint a külterületen lévő zártkerti ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos.”

Továbbá felhívom a figyelmet, hogy az OTSZ. 226. §- ában megfogalmazott irányított égetés nem keverendő össze az avar és kerti hulladékok égetésével. Az irányított égetés jellemzően tarlóégetést jelent, melynek tényét legalább 5 nappal korábban a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz írásban be kell jelenteni, illetve további feltétlekhez kötött az ezirányú tevékenység végzése.

A fenti jogszabályi rendelkezések megszegőivel szemben az elsőfokú tűzvédelmi hatóság a tűzvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervezetekről, a tűzvédelmi bírságról és a tűzvédelemmel foglalkozók kötelező élet- és balesetbiztosításáról szóló 259/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet alapján 10.000,- forinttól 3.000.000,- forint összegű tűzvédelmi bírságot szabhat ki.

Ezúton tájékoztatom Önöket, hogy jelentősen megváltoznak 2021. január 01-ét követően az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó rendelkezések!

A jogszabályváltozásból eredő kérdések felmerülése esetén készséggel rendelkezésre áll a Gödöllői Katasztrófavédelmi Kirendeltség a +36 (28) 528-700 telefonszámon.

Tisztelettel: Gödöllői Katasztrófavédelmi Kirendeltség