Pécel város hivatalos honlapja. Az oldal tartalma feltöltés alatt.

5.8 C° Pécel 2024. április 18. csütörtök
2020 október 02.

„KARSAI 100”


Karsai Zsigmond, Pécel Város Díszpolgára, a Népművészet Mestere, a Magyar Kultúra Lovagja, éppen száz éve, 1920. október 4-én született az erdélyi Lőrincrévén. 1946-ban Locsodpusztára költözött a bátyjáékhoz, majd 1950-tól már- haláláig- Pécelen élt.

Karsai Zsigmond

Születésének századik évfordulójáról emlékév keretében szerettek volna megemlékezni tisztelői és barátai. A Karsai Zsigmond Baráti Társaság kezdeményezéséhez csatlakozott a Lázár Ervin Városi Könyvtár és Szemere Pál Művelődési Ház, a Péceli Települési Értéktár Bizottság és Pécel Város Önkormányzata. Terveink szerint az évfordulókon, március 15-én és október 4-én Pécelre hívtuk volna azokat a tudósokat, művészeket (énekeseket, táncosokat), akik évtizedekig munkálkodtak vele együtt a magyar népművészet újjáélesztésében és felemelésében, hogy barátságukról, közös munkáikról beszéljenek.

Sajnos, a járvány az emlékestek megtartását nem teszi most lehetővé, így a megemlékezés biztonságos formáját választottuk, ami ugyan nem pótolja a személyes emlékezéseket, vallomásokat, de mégis lehetővé teszi, hogy az évfordulón megidézzük a magyar folklórtudomány huszadik századi egyik legjelentősebb adatközlőjének, a táncház mozgalom egyik fő ihletőjének és alkotójának, Lőrincréve és Pécel szerelmesének varázslatos egyéniségét.

Születésének századik évfordulójára elkészült a www.karsai100.hu elnevezésű honlap, ahol tisztelői és barátai képek, videók, szövegek segítségével emlékeznek meg Karsai Zsigmond életéről és munkásságáról. Szeretettel ajánljuk mindenki figyelmébe, kérjük, emlékezzenek velünk Zsiga bácsira!

Az emlékév szervezői