Pécel város hivatalos honlapja. Az oldal tartalma feltöltés alatt.

12.6 C° Pécel 2024. március 28. csütörtök
Markus Janos
2020 szeptember 14.

Márkus János – Pécel Város Díszpolgára


A Pécel Város Díszpolgára kitüntető cím idei díjazottja Márkus János, tősgyökeres péceli lakos. Először önkormányzati képviselőként, majd az 1998–2002. közötti választási ciklusban polgármesterként elidegeníthetetlen érdemeket szerzett városunk fejlődésének előmozdításában.

Nevéhez fűződik, többek között:

  • Az örökölt vízhiány megszüntetése érdekében 1 db ivókút fúrása, valamint a József Attila utca feletti víztározó medence megépítése. A bővítést megelőzően Pécel magasabban fekvő területein péntek délutántól hétfő reggelig vízhiány volt tapasztalható városunkban. Abban az időben volt, hogy lajtos kocsival hordták a lakosság részére az ivóvizet.

  • Megszervezte a Dr. Varga László Egészségházban az ortopédiai és reumatológiai szakrendelés beindítását, valamint a ma is működő mindennapos helyben történő vér- és vizeletvizsgálat bevezetését. Előtte ezekre a vizsgálatokra, illetve a leletekért is a Kistarcsai Flór Ferenc kórházba kellett minden pécelinek átutaznia.

  • Sikerült kiharcolni Aba Botondnál, a BKV akkori vezérigazgatójánál, hogy Pécelre csuklós busz járjon ki annak érdekében, hogy minden utazó felférjen a járatokra. Abban az időben nem közlekedtek a buszok ilyen rendszerességgel, mint ma, sőt nem volt ritka, hogy félórát is várni kellett egy-egy járatra.

  • Polgármesteri regnálása alatt 47 utca kapott szilárd burkolatot, és kiépítettek 2 db lámpás közúti átkelőhelyet a Kossuth téren és az orvosi rendelő előtt. Városunk akkori területén korszerűsítésre került a közvilágítás, új lámpabúrák és világító testek kerültek felhelyezése.

  • A péceliek nagy megelégedésére a piactér szilárd burkolatot kapott, illetve az árusító asztalok lemezzel történő burkolása is megtörtént. Előtte ugyanis a piactéren sártenger és hiányos fa lécekkel lefedett asztalok fogadták az árusokat és a vásárlókat.

  • Ma is értékelhető eredményként könyvelhető el a régi Tanácsház elbontása és a jelenlegi Önkormányzat környezetének kialakítása.

  • Továbbá Márkus János nevéhez fűződik a Milleneumi Történelmi Emlékpark létrehozása, melynek felavatása katonai tiszteletadással ágyúlövésekkel történt. Az emlékpark létesítéséért és méltó megünneplésért 2001 márciusában a Stefánia-Palota ovális termében Mádl Ferenc köztársasági elnök úrtól átvehette a Magyar Köztársaság Középkereszt kitüntetést.

  • Nevéhez fűződik a Zeneiskola megalapítása. A zeneoktatás ebben az időben 3 helyszínen folyt Pécelen. Az ezzel járó kellemetlenségek megszüntetése végett kezdett egyeztetést a Pest Megyei Tanács VB titkárával, a helyi tanács vezetőségével, akiktől kedvező válasz következtében megalakulhatott a jelenlegi helyén a Városi Zeneiskola. A Zeneiskola Pécelen mai napig a kultúra értékes színfoltja. Színvonalas zenei előadásokkal gazdagítja városunk életét.

  • Márkus János számos támogatóval karöltve létrehozták a Harmónia Alapítványt, melynek elnöki tisztét a mai napig betölti.

  • Lakosságunk biztonsága érdekében megtörtént a Rákos-patak medrének kiszélesítése és mélyítése, továbbá a 4 db víztározó medence kitisztítása, mellyel elkerülhető a nagy esőzések idején a városra zúduló víz megfogása, és a Rákospatak kiömlése.

  • Ma már kevesen emlékeznek rá, miután a péceli telefonvonal kiépítése megtörtént, az Invitellel külön megállapodást kötött a városi kábeltelevízió létrehozására. Kiépítésre került négy helyszíni adást közvetítő csatlakozási hely a városunkban. Ezzel egyidőben a kulturális műsorokat és a testületi üléseket is láthatták a péceliek.

Márkus János munkája során folyamatosan az itt élő lakosság érdekeit, életkörülményeinek javítását tartotta szem előtt, a város értékeinek, hírnevének gyarapítása érdekében széleskörű tevékenységet folytatott, és folytat a mai napig.