Pécel város hivatalos honlapja. Az oldal tartalma feltöltés alatt.

11.2 C° Pécel 2024. március 28. csütörtök
2020 szeptember 21.

Mestermű, avagy az ország tortája


A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén tizennegyedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt. A kitüntető címet egy Pécelhez is kötődő cukrászmester alkotása nyerte el.

Torta 01
Torta 02

Füredi Krisztián szívéhez igen közel áll Pécel, és ha teheti, itt tölti szabad idejét. Sok ismerőse, barátja van itt, hiszen húsz éven át ő is péceli lakos volt, és 4 évig a munkája is idekötötte. Krisztián 27 éve űzi a cukrász mesterséget, nem is akárhogyan. Kreativitása, az újításokra való nyitottsága, törekvése mindig is megmutatkozott munkája során. Többször vett részt különféle szakmai versenyeken, mert ezeken az eseményeken sokat lehet tanulni, és a megmérettetés is fontos szempont. Hatalmas szakmai elismerés számára, hogy a zsűri az ő művét tartotta az idei év legjobbjának, főleg, hogy egészen nagy fölénnyel előzte meg a 2. helyezettet. Sok munka és hosszú gondolkodás előzte meg ezt a győzelmet. Már kora ősszel elkezdődött a tervezgetés, mivel a nevezés határideje január 31 volt. A 3 fordulós verseny során folyamatosan alakítgatni kellett a recepten, ezek a finomítások részben a zsűri javaslatai alapján történtek.

Krisztián elmondása szerint nagy fejtörést okozott a tortához felhasználandó gyümölcs kiválasztása, hiszen már majdnem minden fajta szerepelt az évek során. Végül a birsalmára esett a választása, és ez jó ötletnek bizonyult, mivel a zsűri éppen a birszselé réteg miatt minősítette különlegesnek a tortát. Az értékelésben kihangsúlyozták, hogy a fantázia mellett nagy szakmai tudást feltételez a nyersen szinte élvezhetetlen gyümölcsből a többi összetevővel tökéletesen harmonizáló kellemes ízhatás előállítása.

A cukrászmester a tortának a Curiositas vagyis Kíváncsiság fantázianevet adta. Reméljük, a kedves olvasókban felébredt a kíváncsiság, és minél többen megkóstolják Füredi Krisztián díjnyertes tortáját.

L.Á.