Pécel város hivatalos honlapja. Az oldal tartalma feltöltés alatt.

2.1 C° Pécel 2024. április 19. péntek
Kodaly Alap
2020 november 02.

Őszi komolyzenei mini sorozat a Péceli Parnasszus Alapítvány rendezésében I.


Kodály Zoltán nyomában Budapesten - könyvbemutató és koncert

Kodaly Konyv

Szeptember 27-én, vasárnap délután tartotta könyvbemutatóját - a családjával Pécelhez kötődő - Ittzésné Kövendi Kata, a Kecskeméti Kodály Iskola nyug. angol- és ének-zenetanára.

Az előadás elején, közben és a végén is néhány zenemű csendült fel a Gödöllői- és a Péceli Zeneiskola tanárainak és növendékeinek előadásában. Felléptek: T. Pataki Anikó és növendéke Nagy Milán /gordonka/, Dr. Fábián Tímea és kislánya/tanítványa Nagy Alíz /fuvola/, Szilágyi Benjámin /zongora/. Köszönet nekik az odaillő, szép műsor igényes megszólaltatásáért!

A címben szereplő kis kézikönyv olyan, mint egy áttekinthető, jól használható budapesti útikalauz, amely sorra veszi a főváros olyan híres, vagy kevésbé ismert épületeit, amelyekben Kodály Zoltán nemcsak hogy megfordult, hanem amelyekhez tanulmányaival, munkásságával vagy személyes életével kötődött.

Kodály nem volt városi ember, mindig hegyek közé és vízpartra vágyott, bár élete legnagyobb részét Budapesten töltötte. Falusi-kisvárosi gyermekkora után 1900-ban érkezett a fővárosba a Zeneakadémia és a Tudományegyetem hallgatójaként.” – olvassuk a bevezetésben.

Eötvös Collegium, Budapesti Tudományegyetem, Károlyi-kert, Operaház, Irgalmas nővérek zárdája, Zeneakadémia, az Áldás utca 11.sz. alatti lakása, Magyar Tudományos Akadémia, Vigadó, Országház, Budavári Nagyboldogasszony templom (Mátyás templom), Kodály körönd (Kodály Zoltán Emlékmúzeum) – csak néhány a sorra vett helyszínek közül. Összesen 24 (+9) épületről találunk a kézikönyvben fotókat, tudhatunk meg információkat Kodályról is, a vele kapcsolatba került zenészekről, barátairól, segítőiről, tisztelőiről, vagy akár politikusokról is olvashatunk érdekességeket fotókkal, jegyzetekkel ellátva. A szakmán belülieknek is sok újdonságot, ritkaságot tartalmaz e könyv. A Mellékletben /ÚTMUTATÓ/ Budapest térkép, séta-ajánlatok, az épületek megközelíthetősége és egyéb más praktikus információk találhatók. Nézzünk erre két példát:

- Régi Zeneakadémia Az ún. kisföldalatti (M1) Vörösmarty utcai megállójánál található. A Zeneművészeti Egyetem által ma is használt épületben megtekinthető a Liszt Múzeum (H-P: 10-18-ig, Szo:9-17-ig) 1500/750 forintért. Ugyanezek az árak érvényesek a múzeum által szervezett matiné- és esti hangversenyekre is. A www.lisztmuseum.hu honlapon tájékozódhatunk a múzeumról, és meghallgathatjuk az audioguide-ot is. A szomszédos Képzőművészeti Egyetem kiállításai H-Szo: 10-18-ig látogathatók. A belépődíj kiállításonként változó. Az Andrássy út túloldalán a Terror Háza Múzeum K-V: 10-18-ig tart nyitva, belépődíj 2000/1000 forint.

- Áldás utca 11. A Nyugati pályaudvartól induló 91-es vagy 291-es busszal jutunk fel a Rózsadombra. A Szemlőhegy utcai megállónál leszállva, hegynek fölfelé az első utca az Áldás utca, sarkán egy magyar szecessziós stílusú iskolával, amely nem sokkal Kodály odaköltözése után épült. Az Áldás utcából a Szemlőhegy utcán továbbsétálva az onnan meredeken leereszkedő részen találjuk a Kavics utca 10-et, Bartók hajdani lakását.

A vetítéssel egybekötött könyvbemutató végén - a Magyar Kodály Társaságnak köszönhetően - méltányos áron hozzájuthattunk a kötetekhez, kérésre a Szerző dedikációjával. Éppen elfogyott a készlet, amikor városunk polgármesterére, Horváth Tiborra került sor. Neki utólag szereztük be és juttattuk el hozzá. Köszönjük jelenlétét és köszöntő szavait!

A könyv angolul is megjelent In the Footsteps of Zoltán Kodály in Budapest címmel. Külföldi ismerőseimnek, barátaimnak az angol nyelvű kiadványt szoktam ajándékozni, akik turistaként, vagy akár családtagként Magyarországra, a fővárosba érkeznek - ha csak néhány napra is jönnek.

A Péceli Zeneiskola Népdaléneklési Vetélkedő (2018) díjazottjai közül is sokan részesültek már a magyar kiadásból.

A köteteket a Kodály Zeneműboltban (Bp. Múzeum krt. 21.) vagy a Magyar Kodály Társaságnál (Bp. Vörösmarty u. 35.- itt kedvezményes áron) lehet megvásárolni.

Ajánlom az olvasmányos útikalauzt mindenkinek, aki érdeklődik Kodály Zoltán, az egyik legnagyobb magyar zeneszerző, tudós, népzenekutató, zenepedagógus élete, munkássága iránt, de ajánlom annak is, aki nyitott a világra, szeret utazni, sétálni, épületekben gyönyörködni.

Kerekedjünk fel, tegyünk meg mi is néhány budapesti sétát 1-1 szép, napos hétvégén - akár autóinkat itthon hagyva -, ismerkedjünk meg Budapest fontosabb épületeivel! Eredjünk mi is Kodály nyomába! Éljünk a lehetőséggel!

Rigóné Faragó Zsuzsanna zene- és múzeumpedagógus,a kecskeméti ÉZI egykori diákja