Pécel város hivatalos honlapja. Az oldal tartalma feltöltés alatt.

11.9 C° Pécel 2024. március 28. csütörtök
Marc 15 Alap
2023 március 15.

Ünnepi megemlékezés Pécelen


Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 175. Évfordulóját ünnepeltük március 15-én délelőtt 10 órától a megszokott helyszínen a PIOK Szemere Pál Általános Iskola aulájában. Horváth Tibor polgármester ünnepi megemlékezése után a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola és Óvoda diákjainak műsorát tekinthette meg a közönség. A műsorban közreműködött a Petőfi Sándor Férfikórus, és az Ossó János Fúvószenekar.

A rendezvény a Kossuth téren Szemere Pál szülőházánál folytatódott, ahol felavatásra került Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára készített márvány emléktábla. Ez alkalommal Heltai Miklós köszöntötte az érdeklődőket, aki elmondta, hogy azért erre a helyszínre esett a választás, mert Petőfi Sándor szoros barátságot ápolt Szemere Pállal, és többször meglátogatta itt, majd Mikes Bence előadásában Petőfi Sándor Barna Menyecskének című versét hallgathattunk meg, ezt követően a Petőfi Sándor Férfikórus dalcsokrát hallhattuk. Ifj. Almási László ezek után beszédében elmondta, hogy péceli büszkeségünk öregbedik az által, hogy Petőfi Sándor 200. születésnapja alkalmából indított emlékév eseményein belül ezt az emléktáblát a Szemere Pál szülőházának falán avathatjuk fel. Tavaly vetődött fel benne a gondolat, hogy Petőfi Sándor utca, Petőfi Sándor Általános Iskola és Petőfi Sándor Férfikórus elnevezések mellett Pécel egyik másik közterülete is megérdemelné a költő és 1848-as szabadságharcos nevét, ezt az elképzelését megosztotta Heltai Miklós igazgató úrral a Péceli Települési Értéktár elnökével, aki felkarolva az ötletet csiszolta, finomította, tovább fejlesztette és végül egy méltóbb helyszínnel támogatta azt.

Heltai Miklós a Péceli Települési Értéktár elnöke javaslatát Pécel Város Kulturális Bizottsága befogadta, Lehoczkyné Gyetvai Ágnes a Kulturális Bizottság tagja és Garamszegi Zsolt önkormányzati képviselő az ügyet felkarolva segítette az emléktábla méltó helyre kerülését.

Köszönjük továbbá az emléktábla elkészítését Czalán Lászlónak és az anyagi támogatást a Közösség Pécelért Egyesületnek.

A megemlékezés a Péceli Női Kar műsorával és koszorúzással záródott az Kossuth téren.

A koszorúk elhelyezésében Közép-magyarországi ASzC Fáy András Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium diákjai segédkeztek.

Köszönjük a szervezőknek és a műsorban résztvevőknek a színvonalas megemlékezést!

További képek Pécel Város Önkormányzatának facebook oldalán megteninthetőek: https://www.facebook.com/profile.php?id=100066857424029