Pécel város hivatalos honlapja. Az oldal tartalma feltöltés alatt.

4.3 C° Pécel 2024. április 19. péntek
2021 május 14.

A lehetőségek rajtunk is múlnak


Bemutatjuk a Lázár Ervin Városi Könyvtár és Szemere Pál Művelődési Ház új igazgatóját. Baldovszky-Kovács Dóra 2021. április 1-én kezdte el intézményvezetői tevékenységét Pécelen.

Konyvtar 2

– Dóra, melyek szakmai útjának főbb állomásai?

– Szakmai szempontból igen meghatározó számomra a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban töltött 7 év. Ezután Isaszegen is dolgoztam, bár rövid ideig, de a könyvtár megújulásában jelentős részem volt, erre büszke vagyok.

– A munkalehetőség hozta Pécelre?

– Nem, már négy éve Pécel az otthonunk, férjemmel és 3 éves kislányommal a Csatári-lakóparkban élünk. Itt egy jó kis közösség alakult ki, sok a kisgyermekes család, akikkel a játszótéren rendszeresen találkozunk. Amikor hezitáltam, hogy megpályázzam-e az állást, az anyukák ösztönöztek, és már ötleteket is adtak leendő munkámhoz. Természetesen, döntésemnél férjem biztatására, támogatására is szükségem volt.

– Csupán pár hét telt el, ez a rövid idő mire volt elég, milyen tapasztalatokat szerzett?

– Ismerkedem a helyzettel, a kollégákkal. A járványhelyzet miatt most csendes az épület, de tudom, hogy normál esetben teljes kihasználtsággal működik a ház, sokféle program közül választhat a közönség. Az intézmény erőssége a könyvtár, örömmel látom, hogy sokan veszik igénybe a távkölcsönzést.

– Azt hiszem, sok péceli nevében mondhatom, hogy nagy bánatunk, hogy közművelődési intézményünk kissé mostoha körülmények között kénytelen működni, mivel nincs a rendeltetésének megfelelő épület. Hogyan érinti ez a probléma?

– Valóban, elég sajátos helyzet alakult itt ki. Eddigi munkahelyeimen külön térben működött a könyvtár, és külön a művelődési ház, amely rendelkezett egy színházteremmel. Sajnos, itt nem így van, és nem csak a nagyterem hiányzik, de összességében kevés a terem, mindemellett az épület is erősen felújításra szorul. De ezt eddig is tudtam, hiszen többször jártam itt, amikor ideköltöztünk, egyből beiratkoztam a könyvtárba. Vannak ötleteim, és bizakodom, hogy idővel az objektív feltételeken is sikerül javítani. Igyekszem minden lehetőséget kihasználni, a pályázatokat megragadni, ebben látom a megoldást, de mind ehhez idő kell.

– Megosztaná velünk, milyen tervei, céljai vannak?

– Röviden azt mondanám, hogy célom az intézmény színvonalas működtetése, színvonalas programok szervezése. Az eddig jól bevált csoportos foglalkozásokat folytatni kívánom, és fokozatosan bővíteni szeretném a programkínálatot. Vágyam, hogy itt tartsuk a kisgyermekes családokat, ne kelljen a fővárosba utazniuk, ha egy jó gyermek programhoz van kedvük. Persze a többi korosztályt sem szabad elhanyagolni. Terveim közt szerepel az intézmény honlapjának megújítása, és intenzívebb online megjelenés, egységes arculat kialakítása. Azt hiszem, a Kúria Rendezvényház még sokak fejében különálló intézményként szerepel, holott már egy éve a művelődési házhoz tartozik. Azt az épületet is igyekszünk a jövőben jobban kihasználni, én nagyon szeretnék egy helytörténeti kiállítást szervezni oda.

– Gondolom, jelenleg azt várják, mikor lehet megnyitni a kapukat a közönség előtt. Milyen konkrét feladattal foglalkoznak még?

– Az újra nyitásig is online tartjuk a kapcsolatot a vendégekkel, igyekszünk folyamatosan jelen lenni, hírt adni magunkról. Kiírtunk egy fotópályázatot, és már dolgozunk a nyári táborok programjainak összeállításán, valamint elkezdtük a városi gyermeknap szervezését. Reméljük, hogy ezeket a rendezvényeket már biztonságosan megtarthatjuk.

L.Á.