Pécel város hivatalos honlapja. Az oldal tartalma feltöltés alatt.

4.7 C° Pécel 2024. április 20. szombat
2020 november 25.

A közösség nagyon fontos számomra, mindig is az volt!


Az önkormányzati képviselőket bemutató sorozatunkban Garamszegi Zsolt következik, aki a Közösség Pécelért Egyesület listájáról került be a képviselő-testületbe.

Garamszegi 01

– Az ön neve a 2019. évi választások előtt sem volt ismeretlen a helyiek előtt.

– Igen, sokan ismernek, részben azért, mert tősgyökeres péceli vagyok, ahogyan szüleim is. Párommal és 13 éves fiammal élek Pécelen. 1985 óta aktívan részt veszek a Péceli Spartacus életében, kezdetben mint sportoló, utóbbi években mint az egyesület alelnöke. Ez idő alatt rengeteg ismeretséget és barátságot kötöttem az egyesületnek köszönhetően. Ismertségem másik oka az, hogy ezt megelőzően már indultam képviselőjelöltként, mert mindig is érdekelt Pécel közélete, és régóta szerettem volna bekapcsolódni az önkormányzati munkába.

– Nem tartozik önhöz választókerület. Milyen képviselői feladatai adódnak?

– Nincs körzetem, ezért az egész városért dolgozom. Mindegy, hol van helyileg az a probléma, ami miatt megkeresnek, igyekszem segíteni. Mivel sokan ismernek – vagy személyesen vagy édesanyám révén – így bizalommal fordulnak hozzám azok is, akik a város északi felében laknak.

Természetesen a 4-es körzet problémáit jobban ismerem, hiszen ott lakom. Bár tudom, Karsai András, a körzet képviselője is nyitott szemmel jár, van bőven intézni való, jut mindkettőnknek. Próbálok napi szinten kapcsolatot tartani a lakossággal, erre egyik példa az, hogy a választások óta részt veszek a Péceli Hírek terjesztésében.

Három bizottságban dolgozom, melyek mindegyike fontos, de kiemelném a pénzügyi bizottságot, melynek elnöke vagyok. Nem lehet mindig népszerű döntéseket hozni, Pécel érdekeit kell figyelembe venni.

A felelős döntéshozatal előkészítése folyamatos feladatot ad, mint például az éves költségvetés többszöri módosítása, amely a vírushelyzet és a központi gépjárműadó elvonásának köszönhetően komoly fejtörést okoz a pénzügyi bizottság és a képviselő-testület számára. Kötelességemnek érzem, hogy jól tájékozott legyek az ügyeket illetően. Ebben nagy segítségemre van a pénzügyi iroda vezetője és munkatársai, valamint jegyző úr és aljegyző úr.

– Ön a Közösség Pécelért Egyesület elnökhelyettese. Mennyiben befolyásolja az egyesületi tagsága a képviselői munkáját?

– Az egyesületből 7-en jutottunk be a képviselő-testületbe, ezenkívül még 2 egyesületi tagunk dolgozik külsős bizottsági tagként. Mi 9-en rendszeresen összejövünk. Jó közösség vagyunk, és ez nem azt jelenti, hogy mindig, mindenben egyetértünk. Köztünk is vannak viták, nézeteltérések, de ami fontos, hogy kapcsolatunkat a nyíltság, őszinteség jellemzi, így mindent meg tudunk beszélni.

A közösség nagyon fontos számomra, mindig is az volt. Az iskolában, a munkahelyen és a sportban. Szeretek csapatban dolgozni, szeretek tenni a közösségért. Örülök, hogy most nagyobb lehetőségem van a kisebb és nagyobb közösségekért tenni. A Közösség Pécelért Egyesület tagjaival közösen a tiszteletdíjunk egy részét felajánljuk valamilyen karitatív célra. A karantén ideje alatt képviselőtársaimmal élelmiszer csomagokat állítottunk össze, és ezeket eljuttattuk rászoruló családokhoz. Hátrányosabb helyzetben élő gyermekeknek laptopokat adományoztunk, ezzel segítve az online oktatást. Anyagi segítséget nyújtottunk a gyerekek nyári táborozásához, és az iskolakezdésnél is sok családnak segítettünk ajándékutalvánnyal.

– Mennyiben játszik szerepet az egyesületben az országos politika? A kampány alatt többen összefüggést láttak az egyesület és az MSZP között.

– Valóban, de mindig kihangsúlyoztuk, hogy ez nem így van. Az egyesület tagjai között van jobb- és baloldali érzelmű egyaránt. Ha politikailag különböző nézetűek vagyunk, ez nem játszik szerepet, Pécelen csak az számít, hogy ki mit tesz városért. Egyik vágyam és célom is az, hogy ne legyen széthúzás, megosztottság. Pécel mindannyiunké!

Tettünk már lépéseket, amik ezt bizonyítják: jó kapcsolatban vagyunk az országgyűlési képviselőnkkel, Dr. Szűcs Lajossal, támogattuk a Wass Albert Társaság kezdeményezéseit, helyreállt a jó viszony az önkormányzat és a Spartacus Sportegyesület között. A többi civil szervezet munkáját is fegyelemmel kísérjük, és az egyházakkal is jó kapcsolatot szeretnénk ápolni.

– Említette, hogy eddig is figyelemmel kísérte a közéletet. Eddig kívülről szemlélte, most aktív résztvevője, alakítója. Érzékel különbséget?

– Teljesen más. Sportos kifejezéssel élve, a pálya széléről könnyűnek tűnik a játék, és szembetűnőbb, hogy ki mit ront el, tudni véljük, hogyan lehetne jobban csinálni. Kívülről nem hittem volna, hogy ez a munka ennyire sokrétű, és idegfeszítő. Nehéz megszokni azt is, hogy nem tudunk mindenkinek megfelelni. Minden tiszteletem az eddig bármikor hivatalban lévő polgármestereknek és képviselőknek.

– Elégedett az egy év alatt elért eredményekkel?

– Nem lehetek elégedett, hiszen a nagyobb beruházások nem indultak még el. Minden lassan halad, én is türelmetlen vagyok, nemcsak a lakosok. Valljuk be, hogy nagyon nagy bizalmat kaptunk a péceliek által az elmúlt választások alkalmával, amivel élni szeretnénk. Mondhatom ezt a többi képviselő társam nevében is. Bízom benne, hogy hamarosan nagyobb sikerekről is beszámolhatunk.

L.Á.

Garamszegi 02