Pécel város hivatalos honlapja. Az oldal tartalma feltöltés alatt.

14.2 C° Pécel 2024. április 25. csütörtök
Kovari
2020 szeptember 13.

Én is azt szeretném, hogy előre haladjon a város


Kővári Imre képviselővel folytatott beszélgetésünk során – sok egyéb mellett – szóba került a VEKOP pályázat és a Pekáry-kastély is.

Kovari2

– Az előző ciklusban a 3-as számú választókerület képviselője volt. Mennyiben más a mostani helyzet az Ön számára?

– Először is azt szeretném leszögezni, hogy bár az Összefogás-2119 Egyesület listájáról jutottam be a képviselő-testületbe, de már nem vagyok az egyesület tagja. Attól, hogy hivatalosan nem én vagyok a terület egyéni képviselője, még mindig szívügyem a 3-as körzet, ezen belül egy kicsit jobban az Újtelep, hiszen a gyerekkoromat ott töltöttem. Eddig is sokat segítettem az ott élőknek, és ez ezután is így lesz, ha igényt tartanak rá. Sokaknak napi szinten segítettem élelemmel a megélhetésüket, és gyakran előfordult, hogy saját autómmal hozattam be az ott lakó embereket, hogy el tudjanak jutni a munkahelyükre vagy iskolába. Több családnak segítettem önzetlenül akár a beiskolázások során, akár temetéssel kapcsolatban.

Nem vitatom a jelenlegi képviselő asszony munkáját, és természetesen, amennyiben szükségét látja segítségemnek, állok rendelkezésére. Szeretnék azonban a képviselő asszony az előző számban tett nyilatkozatával kapcsolatosan pár dologra reagálni. Úgy érzem, meg kell jegyeznem, hogy nem csak 2019 telén történt síkos­ságmentesítés az Újtelepen. Azt gondolom, nem lehet semmibe venni a Pécel Üzemeltető Kft. korábbi vezetői és munkatársai lelkiismeretes munkáját, mivel nagyon sokat tettek azért, hogy Pécel város és az Újtelep útjai is biztonsággal járhatóak legyenek. Bontott faanyaggal tüzelni szerintem sem környezettudatos magatartás, de sajnos, sokan vannak olyan helyzetben, hogy bármilyen lehetőséget megragadnak, csak hogy a családjuk ne fagyjon meg. Meggyőződésem, hogy azok az emberek is szeretik a természetet, akik kénytelenek voltak a „veszélyes hulladékkal” fűteni. A 16 teherautónyi fa, amit egy barátom segítségével sikerült szereznem, sok családnak oldotta meg a téli tüzelőhiányát.

– Ellenzéki képviselőnek tartja magát?

– Mivel az előző városvezetést adó egyesületből kerültem be, elméletileg ellenzéki a státuszom, jóllehet én nem érzem magam annak. Szívesen működök együtt a jelenlegi városvezetéssel is, nem szavazok a fejlődés ellen, én is azt szeretném, hogy előrehaladjon a város, fejlődjön, szépüljön, és az itt élő emberek életkörülményei javuljanak. Hiszen az én célom is az, mint nagyon sok városlakónak, hogy Pécel élhetőbb legyen. Drukkolok és örülni fogok, ha megtalálják a megfelelő szakembereket, akik tovább viszik a megkezdett pályázatokat. Ha bármikor igényt tartanak a segítségemre, rajtam nem fog múlni.

– Mi az oka, hogy a VEKOP pályázatot nem sikerült befejezni 2019-ben?

– Sokat tettünk a VEKOP pályázat ügyében, de sajnos, nem jól gazdálkodtunk az idővel. Lehet, hogy sokan nem tudják, de a VEKOP pályázat két részből áll. A nem beruházási elemek jól haladtak, nem elhanyagolható eredmény az a munka, amit a Kontakt Alapítvány végzett az Újtelepen élők felzárkóztatásával kapcsolatosan. Sok fiatal szerezte meg a bizonyítványát, így nagyobb eséllyel állnak a munkakeresés előtt.

A beruházási elemek, mint a lakásépítések, felújítások, közösségi ház, valamint út és járda építése megakadt. Nagyon szerettük volna, ha a helyi járat a kettes völgy bejáratáig tudott volna közlekedni, de sajnos, csak a négy új lakás és a közösségi ház tervezéséig jutottunk el.

Az út nyomvonalának tervezése is elkészült, és elkezdtük felderíteni annak a közel 250 főnek a kilétét, akiknek a tulajdonában van az útszakasznak egy része. A tárgyalások elkezdődtek, de sajnos nem tudtuk befejezni. Viszont örülök annak, hogy az először híres, aztán hírhedt sárga ház lebontásra került, és az ott élő embereket sikerült elszállásolnunk önkormányzati lakásokban.

Én nagyon szeretném, ha tovább folytatnánk, és sikerülne megvalósítani a pályázatot, mert ha nem, félő, hogy nagyon sokáig nem lesz út és járda az Újtelepen.

– Beszéljünk a Pekáry-kastélyról. Sokan nincsenek tisztában a tulajdonviszonyokkal.

– Igen, sajnos én is sokszor találkozom téves információkkal. Szeretném eloszlatni a tévhiteket. Szeretném kihangsúlyozni, hogy a kastély egyik része sem a Kővári család tulajdona! Az önkormányzattal megkötött bérleti szerződés alapján hasznosítás céljából bérlem az egész épületet. A hosszútávú (az önkormányzat weboldalán elérhető, és mindenki számára nyilvános) bérleti szerződés azt is tartalmazza, hogy a megkötéstől számított 5 éven belül 150 millió forint értékű felújítási, beruházási munkálatokat kell végeznem az ingatlanon. Emellett természetesen havonta bérleti díjat fizetek az önkormányzatnak. Igyekszem jó gazdája lenni az épületnek és környékének. Folyamatosan szépítjük, és örömmel tölt el, amikor a vendégek és az arra járók gyönyörködnek a virágokban. Külön öröm számomra, hogy a közeljövőben a kastélykert egyik jellegzetessége, a Paula szobor újra a helyére, a szökőkút közepére kerül. A szobor pár éve sajnos összetört, de a Kővári család kérésére az alkotója, Pannonhalmi Zsuzsanna keramikus művész újra elkészíti.

– Ki használhatja a felső szinten lévő nagytermet?

– Bárki kibérelheti, de rendszerint ingyenesen biztosítom, ha a közérdek úgy kívánja. Például, a férfikórus rendszeresen itt tartja próbáit, és a város kórusainak hangversenyeit szintén itt szokták megtartani. Szívesen látott vendég nálunk a Péceli Női Kar is. Legutóbb a Hámori Ház vezetői kérték a nagytermet az eredetileg szabadba tervezett koncertjükre a hirtelen jött eső miatt. Természetesen ők is térítésmentesen kapták meg.

– Sokan ismerik Pécelen, édesapja is köztiszteletnek örvend, de azért kérem, mondjon pár szót családjáról.

– Édesapám, hála istennek, jó egészségnek örvend, aktívan tevékenykedik a családi húsboltban. Feleségemmel, Marcsival és három felnőtt gyermekemmel élek Pécelen. Szandra lányom ügyvéd, Imre fiam nemzetközi üzleti főiskolát végzett, legkisebb gyermekem, Panka óvodapedagógusnak tanul. Mindannyian sokat dolgoznak, és aktívan kiveszik a részüket a családi vállalkozásokból. Boldog családapa vagyok.

L.Á.