Pécel város hivatalos honlapja. Az oldal tartalma feltöltés alatt.

16.7 C° Pécel 2024. március 28. csütörtök
Gepjarmuado
2022 szeptember 04.

Figyelem: ezt érdemes tudni a gépjárműadóról


Hamarosan be kell fizetni a gépjárműadó második részletét. Ne megszokásból csinálja, mert már nem az önkormányzatok intézik, hanem a NAV. a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) tájékoztatója itt olvasható:

Gépjárműadó egyszerűen, mobilappon

Csaknem 1,5 millióan kapnak levelet elektronikus tárhelyükre a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) a gépjárműadó második részletéről, illetve korábbi elmaradásukról. Az adó már a NAV mobilappjában is befizethető pár koppintással vagy közvetlenül a levélben található linkről.

A gépjárműadó második részletét szeptember 15-éig kell befizetni a 410-es adónemhez tartozó, 10032000-01079160 számú, NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számlára.

Az adó rendezésére idén már két új lehetőség is van: a NAV-Mobil új fejlesztésű Gépjárműadó-menüpontjában, amivel pillanatok alatt, mobilról is befizethető a gépjárműadó.

Emellett az elektronikus levélben van egy közvetlen fizetési link is, ami a netes bankkártyás fizetést teszi lehetővé. Fontos, hogy a befizető újrakattintás nélkül várja meg a visszajelzést a fizetésről.

Ha valaki átutalással fizet, a közlemény rovatba az adószámot vagy az adóazonosító jelet kell beírni, nem a rendszámot. Ha ez elmarad, akkor a NAV nem, vagy csak késve tudja a befizetőt azonosítani.

Júliusban elindult a NAV új ügyintéző felülete, az Ügyfélportál (ÜPO) is. Itt belépéskor a felhasználó azonnal látja a NAV által nyilvántartott adatait és az adószámlája nettó egyenlegét. Ha például valakinek gépjárműadó-tartozása van, akkor azt az adószámlája lekérdezése után azonnal rendezheti is elektronikusan. Ha szeptember 15. előtt ellenőrzi az adatokat, a lekérdezési időszakot át kell állítani szeptember 15. utánra, mert a gépjárműadó második részletének összege csak így lesz látható az adószámla 410-es adónemén.