Pécel város hivatalos honlapja. Az oldal tartalma feltöltés alatt.

7.6 C° Pécel 2024. április 20. szombat
Szucs
2020 október 14.

Hogy 2021 végére elkészülhessen a Gesztenyés Óvoda…


Szeptemberben az országgyűlési képviselő is számba veszi választókerülete aktuális feladatait. Ha Pécelre gondolok, akkor számomra e téren az óvoda az első.

Ha pedig óvoda, akkor Hermann Alice, a kiváló pszichoanalitikus és pedagógus, aki fontos szerepet vállalt a magyar óvodai program megalkotásában. Ő mondta: „Aki szereti a szépet, az életet szereti. Aki gyermekkorában megtanul látni...az sok-sok év múlva, ha rosszkedvűen vagy bánattal sújtottan jár az úton, s meglátja a zöld fűben a sárga kankalin ragyogását vagy a fecske röptének eleganciáját, máris szebbnek látja a világot."

Ez a gondolat jár a fejemben, ha olyan fontos projektet akarok minden erőmmel támogatni, mint a péceli Gesztenyés Óvoda utódjának megépülését a Maglódi út 3. szám alatt.

Hat év telt el azóta, hogy a régi létesítménynek megrogyott a teteje, s a gyerekeket ideiglenesen át kellett költöztetni a volt könyvtár épületébe. Azóta is ott vannak. Sokan azóta nemhogy kijárták az ovit, de már régen az iskola padjait koptatják. Pécel önkormányzatának előző testülete számára 2017 óta rendelkezésére állt a 680 millió forintos, jobbára állami forrás az óvoda pótlására. Erőfeszítéseim nyomán a Pénzügyminisztérium 400, a Belügyminisztérium 250 millióval támogatta a fejlesztést, amihez 30 millió saját forrást Pécel önkormányzata biztosított. Sajnos azonban az ügyet az előző városvezetés nem menedzselte megfelelő hatékonysággal. S nemcsak azért, mert ahogy mondani szokták, sokat akart a szarka, de nem bírta a farka, hanem ezért is, mert az Ibolya utca helyszín kiválasztása sem a legjobban sikerült. Közlekedés szempontjából például nehézkes lett volna a megközelítése. A Maglódi út 3. területe viszont nemcsak nagyobb, de közlekedési szempontból is ideális.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy az országgyűlési képviselőnek nincs további feladata az ügyben. A források elnyerése ugyanis – mint mondtam – 2017-ben történt. Három év alatt azonban emelkedtek az árak mind az építőanyagok, mind a munkadíj tekintetében. A szükséges többletforrás megszerzésért mindent el fogok követni. Probléma továbbá az is, hogy a belügytől elnyert 250 millió forintot idén fel kellene használni, amire sajnos minimális az esély. Szeretném elérni, hogy a pénz ne vesszen el, felhasználását át lehessen vinni a jövő esztendőre. Járvány idején ez különösen nem könnyű, de mindennél fontosabb, hogy várhatóan jövő év végére elkészüljön a könnyűszerkezetes, tornateremmel és minden korszerű megoldással felszerelt, XXI. századi óvoda. S bár a városban a két kisebb egyházi fenntartású óvoda mellett öt további gyermekintézmény működik, ám Pest megye az egyetlen országrész, amelynek népessége folyamatosan nő. Pécel építési területein a kormányzat családpolitikai intézkedéseinek is köszönhetően egyre másra nőnek ki a házak a földből, a gyerekek száma napról napra gyarapszik. Ahogy Orbán Viktor fogalmazott: „Haza csak addig van, amíg van, aki szeresse! Minden magyar gyermek újabb őrhely!” Az új óvodának tehát megkérdőjelezhetetlen a létjogosultsága. Az új városvezetés hozzáértését, igyekezetét látva minden esély megvan rá, hogy rajtunk nem fog múlni a 2021 végi óvodaátadás.

Szeretném elérni, hogy az új Gesztenyés ovi gyerekei is észrevegyék a kankalin ragyogását, a fecskék röptének eleganciáját. Hogy később, felnőtt életükben a nehezebb napokban könnyebben talpra tudjanak állni, hogy a nehéz időkben is legyen erejük megbirkózni a feladattal és legyen erejük ismét szépnek látni a világot.

Dr. Szűcs Lajos, Pécel országgyűlési képviselője