Pécel város hivatalos honlapja. Az oldal tartalma feltöltés alatt.

14.6 C° Pécel 2024. április 26. péntek
Gyermektkeztetes
2021 november 16.

Ingyenes gyermekétkeztetés, aminek mégis nagy ára van!


Az új tanév elindulásával a tapasztalataink azt mutatják, hogy nagy a pazarlás a menzai étkeztetésben, ami sajnos nem csak Pécelen jelent nagy problémát!

A gyermekétkeztetés olyan természetbeni ellátás, amely meghatározott feltételek fennállása esetén ingyenesen vagy kedvezményesen vehető igénybe a törvényi előírások szerint. Az ingyenes vagy kedvezményes étkezés azon gyermekek számára elérhető, akik nehéz anyagi hátterű családban nevelkednek, valamint az alanyi jogosultsági körülmények lehetővé teszik számára. A nehéz anyagi hátterű szülő büntetőjogi felelőssége tudatában kijelenti a 328/2011. (XII. 29.) Korm. rendelet hivatalos nyilatkozatában, hogy jogosult az ingyenes étkeztetés igénybevételére.

Azonban az INGYENES ellátás nem minden esetben ingyenes, ugyanis valakinek fizetnie kell érte. Minden “ingyenesen” étkező gyermek ételét önkormányzatunk fizeti meg az állam által biztosított normatíva és az önkormányzat saját bevételeinek terhére, tehát fogalmazhatunk úgy is, hogy városunk adót fizető lakói fizetik együttesen. Ezzel természetesen semmi probléma nem lenne, ha az a gyermek valóban rászoruló, és el is fogyasztja azt az adag ételt, amit a szülő megrendelt!

Sajnos vannak olyan szülők, családok is, akik úgy veszik igénybe az “ingyenes” ellátást, hogy erre egyáltalán nem lennének jogosultak. Valamint, az ingyenes étkezők részéről le nem mondott és el nem fogyasztott ételadagok sajnos kidobásra kerülnek.

A valótlan nyilatkozattal hosszú távon kárt okozunk a városban élő adót fizető polgároknak és az önkormányzatnak is.

Csak egy példa:

Ha az ingyenes étkezők nem mondják le az étkezést, vagy jogtalanul veszik igénybe az ingyenes közétkeztetést, akkor önkormányzatunknak havonta 1.400.000 forint plusz kiadása keletkezik, mely éves szinten 14.000.000 Ft, amit költhetnénk az egyik óvodánk udvarának felújítására, játszótereink fejlesztésére, vagy utak aszfaltozásra!

Kérem az érintett szülőket, hogy ha a gyermek nem megy bölcsődébe/óvodába/iskolába, abban az esetben mondják le az étkezést a pecel.e-menza.hu felületén, ezzel megállítva a mértéktelen pazarlást!

 

Köszönettel:
Horváth Tibor polgármester