Pécel város hivatalos honlapja. Az oldal tartalma feltöltés alatt.

16.6 C° Pécel 2024. március 28. csütörtök
Alap
2022 szeptember 07.

Kis lépés az embernek, de nagy lépés Pécelnek – sikerek az elmúlt majdnem három évben


Kedves Péceliek!

Néha már-már kampányhangulat van a facebook-on. Vannak, akik csoportokban egymással beszélgetnek, írogatnak egymásnak. Van már városunknak egy új egyesülete is, mely azon munkálkodik, hogy jó színben tűntesse fel tagjait, ami teljesen érthető, hisz minden új szerveződésnek ez az érdeke. És vannak az előző vezetés érája alatt túlfizetett volt dolgozók, akik előszeretettel írogatják le a csakis negatív jellegű véleményüket. Néhol már mesébe illő történeteiknek se eleje, se vége, de mindig azt közvetítik Önök felé, hogy mi ügyetlenek vagyunk és nem értünk semmihez. Tisztelem mindenki véleményét és elfogadom az építő jellegű negatív kritikát is, de azért felsorolnék néhány dolgot, ami mindenféle nehezítő körülmény ellenére, a korábbi korszakok kudarcait legyőzve, szerintem sikeres volt az elmúlt majdnem három évben.

Minden ránk rótt feladatot teljesítettünk az új nyolccsoportos óvodával kapcsolatban. Nagyjából másfél év alatt megterveztük, engedélyeztettük olyan helyszínre, ahova már 1997-ben készültek látványtervek. A további feladat már az államé, náluk van a labda. Mi minden feltételt megteremtettünk, fizikai és anyagi értelemben is, amit tőlünk elvártak ezzel a projekttel kapcsolatban. Ezen a ponton már mi sem tehetünk többet, mint várunk és bizakodunk és folyamatosan érdeklődünk és dolgozunk dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselővel, nem hagyjuk feledésbe merülni a dolgot, mert Pécelnek szüksége van egy új óvodára.

Sikerült készítenünk egy áttekinthető, jól használható informatív weboldalt, ez a www.pecel.hu, mely mindenki számára elérhető tájékozódási felület. Ezúton kérem Önöket, hogy használják az oldalt, többek között az ügyintézési folyamatok felgyorsítására is, hisz minden kitöltendő nyomtatvány elérhető a honlapon.

2019-ben úgy vettem át a várost, hogy csak az étkezési díjak vonatkozásában 29.000.000 forint hátraléka volt. Ezt egy egyszerű informatikai beruházással sikerült megoldani. Amióta működik a www.menza.hu oldal, azóta nincsenek újabb tartozások. Bár az előző vezetés alatt volt egy informatikával foglalkozó alpolgármester, mégis nekünk sikerült rendbe tenni ezt is, holott nálunk „csak a józan paraszti ész” van, ami úgy tűnik, hatékonyabbnak bizonyult.

A piactér felújítása egy 2018-as pályázat volt. Pénz volt, idő volt, csak a pályázati anyag volt teljesen összecsapva, de elhittük, hogy a tervek jók, ezért kiírtuk a közbeszerzést és a nyertes vállalkozó – a kisebb nagyobb problémák ellenére – megépítette, elkészítette Pécel új piacterét. 2020. szeptember 14. napján ezt is BEFEJEZTÜK, MEGCSINÁLTUK!

Piac

Piac a felújítás előtt és a megújult piac

Az emberek szerettek volna zebrákat a város legforgalmasabb pontjaira. Ebben a témában korábban még aláírásgyűjtés is volt, és egy zebrát szerződésbe is foglaltak a legfontosabb műszaki megfelelőség érdekében szükséges dolgokkal. Sajnos teljesen feleslegesen, mivel az előző városvezetés – mindezek figyelembevétele nélkül – terveztetett egy sárga fényjelző berendezéssel ellátott gyalogátkelőt a Pesti útra, amely sajnos közel sem olyan biztonságos, mint egy jelzőlámpás átkelőhely. Ezt a projektet is átvettük, de itt is a szabályszerűség érdekében, az újraterveztetés következett, majd az engedélyeztetési eljárás és a többletköltségeket bizony ehhez is biztosítanunk kellett. Minden nehézség ellenére ezt is sikeresen BEFEJEZTÜK, MEGCSINÁLTUK!

2016-ban volt egy csapadékvíz pályázat, melyet úgy vettünk át 2019-ben, hogy a közbeszerzési eljárásnak volt egy győztese, csak elődeink a projekt mellé elfelejtették betervezni a szükséges 47.000.000 forintot, ezért a közbeszerzést érvényteleníttetni kellett. Az esőkertnek nevezett részt át kellett terveznünk, hogy költséget spóroljunk. Utána vízjogi létesítési engedélyre kellett várni több mint fél évet, és közben a pályázat érvényességi idejét is szükségessé vált kitolni, amiről minisztériumokkal és a Magyar Államkincstárral kellett tárgyalni. Elérkeztünk 2021. év márciusához, mikor újra ki kellett írni a közbeszerzést, viszont az építőanyag árak eközben elszálltak, így még mindig hiányzott a megvalósításhoz 43.000.000 forint. Többlettámogatási igényt fogalmaztunk meg és elkezdtük a költségvetésünket is átdolgozni, hogy kiszorítsuk a drasztikusan megnövekedett önerőt. A májusban elnyert feltételes közbeszerzést októberben tudta elkezdeni a győztes vállalkozó. Vagyis mire 2022. év júniusára befejezte a csapadékvíz elvezetési munkákat még egy év telt el, így óriási áremelkedés és infláció mellett kellett kihoznia a szerződésben vállalt feltételeket. Az áremelkedések és a covid járvány minden negatív gazdasági hatása ellenére ezt is BEFEJEZTÜK, MEGCSINÁLTUK!

Almos Vezer

Ilyen volt a munkák kezdetén Álmos Vezér utca és ilyen lett

2016-ban, szintén pályázat úján, elindult az új orvosi rendelő története, amely a kivitelező cég, az Eridánusz Kft. megszűnése miatt és az előző városvezetés asszisztálása mellett, 2018. év decemberében félbe is szakadt. Ezt a félbehagyott szellemházat kaptuk meg 2019. év novemberében. Megörököltük ezt a problémát is, holott ennek az épületnek már évek óta egy, a funkcióját betöltő gyöngyszemnek kellett volna lennie itt Pécelen. Fél évig tárgyalásokat folytattunk a régi tervezővel, de kiderült, másik tervezővel kell tovább mennünk. Fél év újratervezés következett, gyakorlatilag a nulláról. Engedélyek beszerzése, indikatív árajánlatok kérése, feltételes közbeszerzés elindítása, többlettámogatási igény kérése.

A szokásos időigényes, bürokratikus folyamatok a terhelt államigazgatási szférában és már megint ott tartottunk, hogy rengeteg pénzt kell előteremtenünk az évek alatt elszállt költségek biztosítására. Ennek ellenére 2021. december 22. napján átadtuk az építési területet a nyertes cégnek és 2022. év augusztusában BEFEJEZTÜK, MEGCSINÁLTUK.

Rendelo

A félbehagyott orvosi rendelő és a most átadott új épülete

Mondhatnám, hogy ha mindez ilyen „egyszerű” volt, akkor elődeinknek miért nem sikerült? Mert nincs mögöttük egy ilyen jól felkészült szakmai csapat és nem hajtotta őket ennyire a városérdek, mint engem. Köszönöm Alpolgármester Úrnak, a képviselőknek, az önkormányzat dolgozóinak, a vállalkozóknak és mindenkinek, aki hozzá tett valamit, akármilyen kicsit is, ezekhez a sikerekhez. Köszönöm a bizalmat és köszönöm azoknak, akik látják, az igyekezetet és a haladást, amit úgy értünk el, hogy folyamatosan vissza kellett lépnünk kettőt, és rendet kellett tennünk a múltban ahhoz, hogy egyet előre léphessünk.

Van még egy ember, akivel osztozhatunk a sikereinkben, akinek nagyon sokat köszönhet a város, ő pedig dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő. Mindig segített nekem kitaposni a Pécel érdekeit szolgáló utat, korábbi pályázatoknál is habozás nélkül a segítségünkre volt és bízom benne, hogy a jövőben is számíthatunk rá. Hálával tartozom, hogy független polgármesterként is zökkenőmentes a szakmai együttműködésünk és együtt haladunk tovább Pécel fejlődésének útján.

Köszönettel, Horváth Tibor polgármester