Pécel város hivatalos honlapja. Az oldal tartalma feltöltés alatt.

2.3 C° Pécel 2024. április 26. péntek
Horvath Tibor
2023 május 30.

Tavasszal talán a gazdaságunk is virágzásnak indulhat


Tisztelt Lakosok!

Április hónap maga volt a szeszélyes, szirmait bontogató tavasz. Ezért fontosnak tartottam, hogy nagyobb hangsúlyt kapjanak köztereink. A Pécel Üzemeltető Kft., Sztranyan Zsófia szaktudására támaszkodva, virágültetésbe kezdett, és számos helyen új, városunk hangulatához illő virágtartókat helyezett ki, ezzel színesítve Pécel látképét. A Pécel Üzemeltető Kft.-vel szerződéses viszonyban dolgozik Zsófi, aki újfent nagyszerű munkát végzett a „virágos Pécelért”, elhozva ezzel városunkba is a színes, illatos tavaszt. Én személy szerint mint péceli lakos és mint polgármester is, szívből köszönöm neki is, és a kft. dolgozóinak is a szorgalmas munkájukat.

Szerencsésnek mondhatom magam, mert azok közé a városvezetők közé tartozhatom, aki rendszeresen beszélget a lakókkal, akihez bizalommal és közvetlenséggel fordul a lakosság. Beszélgetéseim alkalmával sokan kérdeznek a jövőről, a város jövőjéről, többek között a vállalkozásfejlesztésekkel kapcsolatban is. Többször leírtam már, hogy a vállalkozói park létesítése, melyre elődeink 250  000  000 forint támogatást nyertek, sajnos még várat magára. A vállalkozói park – szabályozási terven történő kijelölésén túl – tényleges kialakításával kapcsolatban már két pályázatot is benyújtott az önkormányzat. Az 5,5 ha területű ingatlan belső közműveinek és közlekedési rendszerének kialakításához, az elektromos légvezeték kiváltásához 2018. évben nyújtott be pályázatot az önkormányzat, azonban csak a 2020. évben történt meg a valós mérnöki költségbecslés, amely szerint a pályázatban megcélzott belső fejlesztés tényleges költsége meghaladta a 700  000  000 forintot, ezért kénytelenek voltunk 2021. évben elállni a pályázattól. Természetesen az önkormányzat továbbra is kiemelt célnak tekinti, hogy növelje a prosperáló/jól működő vállalkozások számát, illetve a városban már működő cégek esetleges növekedési céljait is kiszolgálja, ezért a terület jelenleg hiányzó külső megközelítésére és alapvető közműveinek kiépítésére is pályázatot nyújtott be 400 millió forint értékben.

Sajnos ez a pályázat sem nyert, pedig ez segíthette volna a lakópark szabályos közlekedését is. A sikertelen önkormányzati pályázatokra és az önkormányzat nehéz anyagi helyzetére is tekintettel, keressük a terület értékesítésének is a lehetőségét, de az értékbecslésben megjelölt lehetséges vételár eddig nem eredményezett tényleges vételi ajánlatot sem, miután a telek jogi státuszán kívül minden közlekedési és közművesítési adottság hiányzik egy tényleges gazdasági fejlesztéshez. A területre értékbecslést készítettünk és áruljuk, de az eddigi érdeklődők inkább tűntek számomra „aranyásóknak”, mint potenciális befektetőknek. Volt köztük számtalan tisztességtelen ajánlat is, melyek elfogadása nagymértékben sértette volna városunk gazdasági érdekeit.

Most azonban, több ízben történő egyeztetést és tárgyalást követően, úgy tűnik, van egy cég, amely mintegy 100 hektár területet szeretne megvenni a tulajdonosoktól, és vállalja a kiemelt beruházással járó procedúrát. A 31. számú főúthoz közvetetten, az M0 csomópontjához pedig közvetlenül kapcsolható terület lehetséges gazdasági hasznosítása érdekében is előrehaladott tárgyalásokat folytatunk egy olyan befektetői csoporttal is, amely ezen a területen szeretne logisztikai tevékenységet megvalósítani. Amennyiben ez a tervezett fejlesztés megvalósulhat, akkor ez lesz a város legnagyobb egybefüggő területet érintő beruházása, amely jelentős adóbevételt is eredményez majd a településünknek. A tervezett fejlesztés méretét és lehetséges elhelyezkedését figyelembe véve, annak megvalósításához kifejezett kormányzati segítségre és támogatásra is szükség lesz, hiszen az önkormányzat területrendezési döntéseit már jelentősen korlátozzák a hatályos jogszabályok, valamint az előzőekben meghozott saját testületi határozatok.

A város domborzatát és meglévő beépítettségét, valamint a lehetséges új közlekedési kapcsolatok kialakíthatóságát is figyelembe véve az új vasúti felüljáró környezetében az északi oldalon lehet realitás a további gazdasági fejlesztések tervezése. Ezen az oldalon két további területünk iránt is komoly érdeklődés mutatkozik. A leendő – Damjanich utca mellett tervezett – kereskedelmi park területéhez kapcsolódó, kb. 10 hektáros területen csarnokot szeretne építeni és üzemeltetni egy komoly cég, amely Pécelre hozná új gyártói tevékenységének jelentős részét. Vizsgáljuk azt is, hogy további gazdasági/kiszolgáló célzatú beruházásnak is területfejlesztési lehetőséget biztosítsunk a Szondy utca feletti 2,5 hektáros területen.

Az is egyedi az önkormányzat 2019. évtől meghozott döntéseiben, hogy minden új beépítésre szánt terület – ezek kiemelten gazdasági, kereskedelmi és szolgáltató jellegűek – kijelölése esetén vizsgáljuk a beépítés nyomán létrejövő többletközmű- és közlekedési igényt, mert ezeknek a költségeit is az adott fejlesztést megvalósítóknak kell viselniük. Konkrét példa a tervezett kereskedelmi terület, amelyhez kapcsolódóan kerül sor technológiai fejlesztésre a szennyvíztelepen, és a város vízbázisa is bővül.

A településen keletkező tisztítandó szennyvíz mennyiségének folyamatos növekedése miatt a szennyvíztelep, illetve tisztítási kapacitás növelését is tervezni szükséges, ezért egy már elfogadott intézményi fejlesztést tervező vállalkozással együttműködve készül a koncepció erre is.

Ezek a beruházások gazdasági szempontból nagyon fontosak lennének a városunknak, de természetesen nem veszélyeztethetik az egyébként is sérülékeny vízbázisunkat vagy a maximális kihasználtság mellett működő szennyvízhálózatunkat, szennyvíztelepünket.

Ezt azért írtam le, mert nem szeretnék az elődeim hibájába esni azzal, hogy évekig hitegetem önöket egy „álommal”, melyet nem támaszt alá semmi gyakorlatiasság, semmi tényszerűség. Hiszen egy valós beruházás mögött rengeteg munka és energiaráfordítás van, de sikeres beruházásról magabiztosan mégis csak a szerződés aláírását követően beszélhetünk. Azt szeretném, ha látnák, hogy nem „csak” a kátyúk foltozgatása és az elvégzett intézkedések prezentálása az, amivel nap mint nap foglalkozom, hanem a jövő, Pécel jövőjének és a péceli lakosok jövőjének építése is a feladataim egyike, melyet ugyanúgy fontosnak tartok, mint szerteágazó munkám bármely más részét.

Üdvözlettel, Horváth Tibor polgármester