Pécel város hivatalos honlapja. Az oldal tartalma feltöltés alatt.

11.8 C° Pécel 2024. március 28. csütörtök
Ovoda
2020 szeptember 10.

Tisztelt Péceliek!


Évek óta húzódik egy új óvodának a létesítése, pedig régóta nagyon nagy szükség van rá. Az elmúlt évek alatt láttunk látványterveket, és hallottunk olyan mondatokat, amelyek azt sugallták, hamarosan elkészül az új óvoda. Hivatalba lépésünk óta számunkra is ez az egyik legfontosabb a megoldásra váró ügyek közül.

Polgarnester

Azt már eddig is többször hírül adtuk, hogy teljes bedobással dolgozunk az óvoda megvalósításán, de az ezzel kapcsolatos kommunikációval óvatosak voltunk. Úgy érzem, most már örömmel adhatok tájékoztatást az elmúlt hónapok alatt elért eredményeinkről, bízva abban, hogy a folytatás is sikeres lesz.

Először is, helyet kellett találnunk a leendő óvodának. Mondhatják a kedves olvasók, hogy az már megvolt. Részben igaz, hiszen az előző városvezetés megjelölt 3 helyszínt is, de sehol sem kezdődtek meg a munkálatok. Viszont tervek készültek, melyek igen sokba kerültek a városnak, ráadásul hiába. Mi rábukkantunk olyan önkormányzati telkekre, amelyek a Lélek-patak mentén, a Maglódi út elejével párhuzamosan helyezkednek el. Ez a terület 1993 óta önkormányzati tulajdon, és intézményi területté lett nyilvánítva. Úgy véljük, ez ideális hely egy óvodának, mert központban van, közel a buszmegállókhoz, de mégis védett a forgalom zajától, a közvetlen légszennyezéstől. Ez eddig túl szépen hangzik, de itt is adódtak problémák, ugyanis ez a telek közterületről nem megközelíthető. Tehát bejárást kellett biztosítani a Maglódi útról, és ezzel együtt parkoló helyet. A Maglódi út 3. és 5. számú ingatlanok tulajdonosaival kellett tárgyalásokat folytatnunk, és megvásárolni a telkeket, illetve azok egy részét. Mostanra az adásvételi szerződések aláírásra kerültek, és az engedélyes tervek elkészültek. Ezeket örömmel tárjuk a nyilvánosság elé. Az évek óta az önkormányzat rendelkezésére álló 680 millió forint a (Pénzügyminisztériumtól 400 millió, a Belügyminisztériumtól 250 millió, + 30 millió önrész) ügyében többször tárgyaltunk az illetékes minisztériumokkal, joggal hisszük, hogy erre az összegre továbbra is számíthatunk. A Belügyminisztériumtól ígért 250 millió forint határidejének halasztásán közösen dolgozunk Dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselővel.

Azok kedvéért, akik régebben nem követték a történéseket, tekintsünk vissza egy kicsit:

Az évtizedeken át a Szent Imre körúton működő Gesztenyés Óvoda épületét 2014-ben életveszélyessé nyilvánították, és átköltöztették az Isaszegi út 3. alá. Ekkor még úgy volt, hogy a régi óvoda helyére épül az új. Készültek is tervek, de az építkezés nem kezdődött el. Majd, 2016-ban elcserélték ezt a telket egy, az Ibolya utcában lévőre úgy, hogy az önkormányzat még pluszban fizetett 20 millió forintot a tulajdonosnak. Az indokok közt többek közt az is szerepelt, hogy a Szent Imre körúton lévő telek nem elég nagy egy óvodához (érdekes, mert most egy negyven lakásos emeletes épület áll ott!), és az is, hogy jobb helye van az óvodának a domboldalon, mint a forgalmas városközpontban. Erre a helyszínre is készültek tervek, de itt sem kezdődött el az építkezés.

A választások előtt, 2019-ben az a hír röppent fel, hogy mégsem az Ibolya utcában lesz az óvoda, hanem a Topolyosban. Látványtervek erre a helyszínre is készültek.

Szerintem sem a telekcsere, sem a tervrajzokra kiadott pénz nem szolgálta a város érdekeit.

Horváth Tibor polgármester